Main navigation

Meest gestelde vragen

Bagage
  • Neem een reistas mee i.p.v. een koffer; deze kunt u onder het bed opbergen.
  • Neem niet teveel mee aan boord. U draagt vooral makkelijke en luchtige kleding.
  • ’s Avonds kan het iets koeler zijn, daarom adviseren wij om in ieder geval een sweater, trui of fleece jack mee te nemen.
  • Zwemkleding & evt. waterschoentjes, badlaken;
  • Zeilkleding of regenkleding heeft u niet nodig.
  • Aan boord loopt u voornamelijk op blote voeten, schoenen gebruikt u alleen wanneer u aan wal gaat. (Wandel)Schoenen zijn ook erg handig om mee te nemen, bijvoorbeeld voor een excursie aan land.
  • Douchehanddoeken zijn aanwezig in uw hut, evenals beddengoed.
  • Het ook mogelijk uw eigen iPod mee te nemen en evt. op de “centrale”geluidsinstallatie aan te sluiten
Reisdocumenten, Paspoort/ID, visum

Gemiddeld betaalt u voor uw verblijf aan boord, inclusief alle maaltijden, hapjes en (alcoholische) dranken per persoon tussen € 700,- tot € 939,-; dus € 100,- tot € 134,- per dag (hoogseizoen) voor echt alles wat u aan boord gebruikt. Dat is werkelijk all-inclusief, wij houden niet van verrassingen achteraf, geen naheffingen of nacalculaties.  Daar komt uw vliegticket bij, deze prijzen variëren van € 225,- tot € 350,-. per persoon. Let op: hoe later u boekt tijdens het hoogseizoen, hoe hoger de prijzen kunnen worden.

Een prachtige zeilcruise, uniek in zijn soort, gastvrijheid onthaalt.

Reisdocumenten, Paspoort/ID, visum

Voor u op reis gaat dient u te beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs; uw paspoort dient nog ruim 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Turkije. Uw ID-kaart dient geldig te zijn t/m de dag vertrek. Controleer tijdig of de gegevens van uw paspoort exact overeenkomen met de gegevens op uw vliegticket, dit om problemen bij het inchecken op het vliegveld te voorkomen.

Vanaf november 2014 vraagt u digitaal uw E-visum aan (ETA). Het digitale visum kunt u al ruim voor vertrek aanvragen; de ingangsdatum vult u zelf in. Bij aankomst in Turkije op de luchthaven dient u een geprint exemplaar van dit ETA-visum te kunnen tonen. De visumkosten voor Turkije bedragen ongeveer €15,- (tot €40, -; afhankelijk van via welke dienst u dit aanvraagt). Aanvragen kan o.a. via het Turkse Ministerie van Buitenlandse zaken: www.evisa.gov.tr of diverse andere websites/diensten. Doe dit met het paspoort (nummer) of de identiteitskaart waarmee u ook werkelijk reist. Wanneer u een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse of Belgische, raden wij u aan om voor om ruim voor vertrek bij het Turkse verkeersbureau of de Turkse ambassade te controleren of u ook moet beschikken over een visum.

Alle kinderen dienen over een eigen legitimatiebewijs te beschikken bij reizen naar het buitenland, ongeacht de leeftijd! De Nederlandse ID-kaart is nog steeds een officieel reisdocument voor enkele landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Turkije.

Reisverzekering

In zuidwest-Turkije en in Griekenland zijn de ziekenhuizen en artsen van uitstekende kwaliteit. Wij adviseren u een reis- (en annulerings)verzekering af te sluiten voor een “samengestelde reis” of "pakketreis" met werelddekking. Deze verzekering heeft een dekking over samengestelde elementen in een reis, zoals losse reserveringen voor vlucht en in ons geval uw verblijf op de boot. Mocht er wat gebeuren, neemt u dan altijd contact op met uw reisverzekering. Het is belangrijk dat u altijd uw verzekeringsgegevens bij de hand heeft in geval van nood.

Temperaturen

Een overzicht van het weer rond Bodrum, de Zuid-west kust van Turkije:

MaandMax. Temp.Min. Temp.ZonurenTemp. ZeewaterRegen

dagen

April20-21°C11°C9 uur17 °C4 dagen
Mei25°C15°C11 uur19 °C2 dagen
Juni30°C19°C13 uur22 °C1 dag
Juli33°C21°C14 uur23 °C0 dagen
Aug33°C21°C13 uur24 °C0 dagen
Sept29°C19°C11 uur23 °C3 dagen
Oct24°C15°C9 uur21°C4 dagen
Nov19-20°C11°C7 uur19°C4 dagen

De Turkse kust kent veel zonuren en de temperatuur is dan ook altijd boven de 20 graden.. Zo bent u tijdens uw vakantie in Turkije verzekerd van perfect weer! Ook de temperatuur van het zeewater nodigt uit om te zwemmen. In het voor- en naseizoen kan het ’s avonds afkoelen en is een lekkere trui en een lange broek aan te raden.

De zuidwest kust is minder warm dan de zuidkust tussen Antalya en Alanya. De omgeving van Bodrum is bekend om zijn vaak verkoelende wind

In de zomer is het op het land warm, op het water is het heerlijk: de wind zorgt voor verkoeling (en anders het zeewater wel!). Zorg dat u altijd met voldoende (hoge) zonnefactor smeert (ook in april en oktober), u bent behoorlijk dicht bij de evenaar. Door de verkoelende wind aan boord heeft u niet in de gaten hoe fel de zon schijnt.

Inentingen

Voor de bestemmingen van onze reizen worden geen speciale inentingen verplicht gesteld. Drinkt u geen water uit de kraan, maar uit de verzegelde flesjes. Deze zijn voldoende beschikbaar aan boord. Wanneer u (ook) het binnenland in reist, zijn inentingen wel aan te raden; niet wanneer u voorafgaand of aansluitend enkel in een luxe(re) hotel aan de kust verblijft. Voor exacte informatie en advies omtrent inentingen voor Turkije en algemene gezondheidsrisico’s kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio of surf naarwww.gezondopreis.nl .

GSM

Met uw GSM toestel is in Turkije vrijwel overal een goede verbinding. Op uw route zal in 90-95% van de gevallen dat ook zo zijn, in een enkele baai is geen goede verbinding beschikbaar. Uw GSM, uw camera, iPod, iPad e.d. kunt u aan boord opladen als de generator loopt. Op de Cennetioğlu is ook een WiFi verbinding aanwezig.

Zonnebrandcrème

Op de boot waait vaak een verfrissende wind, maar pas op met de zon. Die kan zelfs in het voor- en naseizoen verraderlijk sterk zijn. Dus neem altijd een zonnebrandcrème met voldoende beschermingsfactor mee, of koop deze op de luchthaven.

Zeeziekte

Onze boot is zwaar gebouwd, ligt stabiel op het water, we varen vrijwel altijd met de kust in zicht, onze kapitein zoekt altijd de rustige delen uit. Weinig mensen aan boord hebben last van zeeziekte, maar het kan altijd voorkomen dat u zich niet lekker voelt aan boord. Er is voldoende (zeer goede!) medicatie aan boord en meld u tijdig bij de kapitein.

En vergeet niet: als u denk t dat u zich niet lekker voelt: ga niet in uw liggen, maar verschans u achter de kapitein, midden achter op de boot.

Muggen

Afhankelijk van het gebied en de tijd van het jaar kunnen er muggen zijn; u kunt anti-muggenmelk of Deet meenemen.

Fooi

Wanneer u tevreden bent, is het ook in Turkije heel gebruikelijk om een fooi te geven. Op het land is dat circa 10% van de rekening, bijvoorbeeld in restaurants en aan taxichauffeurs. Ook onze bemanningsleden stellen een fooi op prijs. Uw tevredenheid kunt u tot uitdrukking brengen met de fooi. Om u een indicatie te geven: per persoon geeft u bijv. ieder bemanningslid € 1,50 tot € 2,- fooi per dag (= € 11,- tot € 15,- per  week), dat maakt €45 tot € 60 voor een week voor de gehele bemanning van 4 personen. Het is voor de crew lastig om te begrijpen dat u tevreden bent en geen fooi voor hen achterlaat. (geen fooi is voor hen een uiting van ontevredenheid). Bedankt voor uw begrip in deze. Als u een fooi zou willen geven, kunt U deze voor vertrek overhandigen aan de kapitein; hij zal ervoor zorgen dat dit eerlijk verdeeld wordt onder de bemanningsleden.

Algemene Reisvoorwaarden

Voor de algemene reisvoorwaarden van Godiva Sailing Cruises kijkt u hier.